Jelenleg futó projektjeink

Autizmussal élő kisgyermekek evésproblémáinak 
diagnosztikus és terápiás megközelítése
Pilot program a Budapesti Korai Fejlesztő Központban

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ a 2017-18-as tanévre célul tűzte ki maga elé, hogy az eddigi evésterápiás ellátásból hiányzó területet, az autizmus diagnózissal, vagy annak gyanújával élő gyerekek evésnehézségeinek kora gyermekkori megközelítési lehetőségeit felkutatja, a nemzetközi szakirodalomból tájékozódik, és egy pilot programot indít el.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közhasznú Nonprofit Kft által támogatott kísérleti programban áttekintettük a legfőbb nemzetközi irányzatokat, autizmus specifikus evésterápia képzésen vettünk részt, kidolgoztuk a saját diagnosztikai és ellátási protokollunkat. Vállalkozó szülők és gyermekek kis csoportjával közösen dolgozva alakítottuk azt az ellátási munkamodellt, amit 2018. június 11-én lezajlott a workshopon bemutattunk.
A workshop programja
1. A projekt rövid bemutatása
Szabó Mariann és Lengyel Anna projektvezetők
A BKFK-ban három éve elindult az a munka, amelyik az egyéb eltérő fejlődésmenetű gyermekek evésnehézségeit tárja fel és nyújt a családok számára segítséget. 2017 őszétől egy pilot projekt keretében ezt kezdtük el kiterjeszteni az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált kisgyermekek családjai számára. A Központban folyó szakmai team munkák újszerű összehangolásával egy olyan feltáró munkára vállalkoztunk, amely lehetővé teszi az autizmus területén és az evészavar területén dolgozó munkatársak számára a meglévő szaktudás integrálást. Ehhez a legfrissebb szakirodalom és a témával hosszabb ideje foglalkozó centrumok elérhető oktatási anyagai, képzései is segítséget nyújtottak számunkra. A szakemberek különböző területekről szerzet tudásának integrálása, az elméleti tudásanyag finomítása, a korai életkorra fókuszáló módszerek megismerése, mind segítségünkre voltak a vizsgálati és az intervenciós szakasz kidolgozásában.
2. Autizmus és evészavar. Az evészavar mögött rejlő okok.
Dr. Horváth Dóra Anita – gyermekpszichiáter
Hogyan vezethet evészavarhoz az autizmus spektrum zavar? Az autizmus spektrum zavarral kapcsolatos legfontosabb tudnivalók: az autizmus rövid története, okai, gyakorisága, jellemzői, tények és tévhitek. Az autizmus és a korai kezdetű evészavar összefüggései.
3. A dietetikus válaszol
Meleg Sándor- dietetikus, az Alimento blog szerzője.
Örömünkre szolgált, hogy előadóként, egy olyan dietetikus szakembert is meghívhattunk, aki segítségünkre lehet eligazodni a - már azonosítani is nehéz- diéták útvesztőiben.
Az előadásában a különböző kérdésekre keressük a válaszokat:
• A széles körben elterjedt diéták segítenek-e abban, amit a szülők elvárnak tőlük?
• Van e tudományosan alátámasztott bizonyíték arra, hogy ezen diéták összefüggnek-e az autizmus kialakulásával, megváltoztathatóságával?
• Milyen esetekben indokolt táplálék kiegészítőket, vitaminokat szedni a gyermeknek?
• Van-e olyan diéta, amit segítheti az autizmus tüneteit csökkenteni?
• Milyen hatásokat várhatunk el bizonyos diétáktól?
4. A protokoll részletes bemutatása
A szakemberek integrálása, teammunka.
A pilot programban fontosnak tartjuk, hogy az autista gyerekek evési nehézségeit azonosítsuk, ill., minél pontosabban meghatározzuk, hogy mi az, ami a legnagyobb kihívást jelenti a gyermek és a család számára. Különböző, megfigyelési eljárásokkal összeállítottunk egy vizsgálati protokollt. A terápiás ellátás felépítését, a kora gyermekkorra fókuszáló és azon belül az evésproblémákra is adaptált szemléletet, módszert építünk be a terápiás munkába, természetesen a szülők részvételével. Az új módszer mellett fontosnak tarjuk a gyermek és a szülők evéséhez/étkezéséhez kapcsolódó viselkedését azonosítani. Az esetleges problémás viselkedés funkciójának kideríteni. A fenti szempontokat figyelembe véve és összegezve az FSZK által támogatott projekt egyik fő vállalásaként egészítettük ki az  Ajánlás az evési és etetési problémák ellátására A Budapesti Korai Fejlesztő Központ belső protokollja 0-5 éves korig (1.70 MB) (780.00 KB) icímű programot mmár az autizmussal élő gyermekek vonatkozásában is.